Tix.no

Event info

Inn i musikken kl. 18.30


Dvorák: Den gylne rokken

Bartók: Ridder Blåskjeggs borg


Karina Canelakis, dirigent

Rinat Shaham, mezzosopran

Gábor Bretz, bass-baryton


Kveldens konsert er helt i eventyrets ånd. Bartóks mesterverk Ridder Blåskjeggs borg fra 1911, er en enakters opera etter Charles Perraults eventyr. Blåskjegg og hans fjerde kone, Judith, er de eneste rollefigurene. Judith forlanger nøklene til de sju låste dørene i Blåskjeggs dunkle borg, for å få lys inn i hans mørke verden. Rom for rom avdekker Judith ektemannens livshistorie. Bak de første dørene skjuler det seg minner fra hans ulykkelige barndom og scener fra hans voksenliv, mens det sjette rommet er fylt med tårer. Judith anklager ektemannen for å ha drept sine tidligere koner, men bak den sjuende døren finner hun de tre konene i live. Men ved å avdekke hans hemmelighet, må hun forbli i fangenskap med ekskonene og operaen ender med Blåskjeggs ugjenkallelige isolasjon. 


Bartók bruker et stort orkester og tilpasser musikken perfekt til de to rollefigurenes indre liv. Operaen betoner det psykologiske spillet mellom Judith og Blåskjegg, forholdet mellom mann og kvinne. 


Dvoráks symfoniske dikt fra 1896, Den gyldne rokken, er basert på forfatteren Karel Erbens samling av tsjekkiske folkeeventyr. Et uvanlig trekk ved dette symfoniske diktet er at Dvorák laget temaer ut fra ordrytmen i Erbens tekst.


I eventyret blir kongen forelsket i Dornicka, som har en ond stemor og stesøster. De dreper henne, kutter av hender og føtter og skjærer ut øynene, for at stesøsteren skal ta hennes plass. Men en trollmann finner restene etter Dornicka, og med bytte i en snelle, spindel og gylden rokk får han også hendene, føttene og øynene tilbake fra stemoren og magisk vekker henne til live igjen.   


Dvorák gir et musikalsk tema til hver av rollefigurene. Vi hører kongen ri med galopperende rytmer, de blir forelsket i hverandre til en av Dvoráks mest fengslende romantiske melodier, i en uhyggelig scherzo blir Dornicka drept og til slutt blir kongen og Dornicka gjenforent til følelsesladet og begeistret musikk.