Tix.no

Event info

Arve Tellefsen har brakt mennesker sammen med sin trofaste fiolin i over 70 år, men denne gangen lar han fiolinen spille andrestemmen. I forestillingen «Et musikerliv» tar han oss med på sin reise gjennom oppturer og nedturer, som musiker og menneske. I en levende samtale med Arild Erikstad veves Tellefsens fortellinger sammen med høydepunkter fra arkivene. Resultatet er et nært og åpent møte med en mester, med vakre toner fra et langt liv på scenen. Regioppgaven er tildelt Ellen Horn, som har fått en spennende utfordring med å sy det hele sammen.  

- Da jeg først fikk høre om ideen til en slags forestilling om mitt musikerliv, ble jeg både innbilsk og smigret, men etter at tanken på dette hadde sunket inn, ble følelsen av skrekk og gru dominerende. Hva har jeg å fortelle om som skulle interessere andre, sier Arve Tellefsen.

Med en dyp nysgjerrighet, en naturlig tilstedeværelse og musikalitet i verdensklasse har Arve Tellefsen brakt mennesker og musikk sammen på tvers av sjanger, alder og landegrenser i over 70 år. Fiolinspilleren fra Trondheim har spilt for tusenvis, reist verden rundt og lokket publikum inn i en verden hvor melodiene har nådd langt ut over scenekanten. I et eksklusivt møte tar Arve oss med på sin begivenhetsrike reise, og den blir selvsagt ikke fri for musikalske innslag fra Tellefsen selv. 

Jubilant

I 2021 fyller virtuosen Arve Tellefsen 85 år. Han har lenge hatt lyst til å samle opp tråder fra sitt liv både på- og bak scenen. Siden 1960-tallet har han vært den dominerende, klassiske utøveren i Norge, også som norsk utøver på internasjonalt nivå. Få har betydd mer for den klassiske musikkens synlighet i Norge enn Tellefsen. I Arves kjerne ligger et ustoppelig behov for å begeistre og bevege sitt publikum. Det ligger også til grunn når han inviterer musiker og produsent Arild Erikstad med seg på scenen. Erikstad har selv vært en entusiastisk formidler av klassisk musikk gjennom radio og TV i en årrekke.  

- Initiativtaker Helge Westbye foreslo at Arild Erikstad og jeg kunne samtale om opplevelser og inntrykk jeg har vært med på i et forholdsvis langt liv. Min beundring for hva Arild har bidratt med gjennom spennende musikk- og kulturprogram på NRK TV gjorde at jeg fikk lyst til å være med på dette selv om det fortsatt virket skremmende, fortsetter Tellefsen.  

I registolen sitter skuespiller og tidligere teatersjef Ellen Horn. Som skuespiller i en rekke store oppsetninger ved blant annet Nationaltheatret og Riksteatret er Horn en ideell regissør til å formidle hva det vil si å leve et liv på scenen.
 

Unike arkivopptak og levende fortelling

Bare i NRKs arkiver er det flere titalls timer med arkivopptak fra felespillerens liv.

Arve Tellefsens hjelpere har hatt en strabasiøs jobb med å plukke ut de beste øyeblikkene, for så å sy dem sammen med Arves egne fortellinger, med stram regi fra Ellen Horn. 

- Min musikalske smak har hele tiden forandret seg slik hele verden rundt meg forandrer seg. Jeg tok toget fra Trondheim til Oslo for første gang da jeg som 15-åring hadde spart penger for å ta et par timer hos Ernst Glaser. Jeg husker timene meget godt, og jeg husker også at reisen over Dovrefjell gjorde et mektig inntrykk på meg. Jeg gjorde den samme reisen nå i vinter. Dovrefjell har antakelig ikke forandret seg særlig mye, men min opplevelse av Dovrefjell var helt annerledes, sier Arve Tellefsen. 

--- 

Salkartet er veiledende. 

Velkommen!