Tix.no

Forestillingsinfo

Tablåer fra våre forfedres levde liv på slutten av 1700-tallet.
Hans Bratteberg og Maren Stavlum lyder muligens kjent, i hvert fall for dem som bor på Gamlegrendåsen nord. Her har de nemlig fått oppkalt to veier etter seg. Likevel er det nok få som vet hvem disse menneskene var og hvilke historier de bar med seg. 

Det er det nå en mulighet til å få vite mer om hva som skjuler seg bak disse navnene. I sin bok «Glemte mennesker» fra 2008 trakk historiker og forsker ved Bergverksmuseet Bjørn Ivar Berg fram en rekke mennesker som levet sine liv på Kongsberg på slutten av 1700-tallet. Berg skrev også et manuskript, som dannet grunnlag for tre historiske tablåer, dramatisert av Arve Fretheim.

Gjennom disse «tablåene» får vi et innblikk i hvordan det var å komme som innflytter til bergstaden, hvor viktig det var å få tilgang til de mange løkkene som fantes i byens omegn, og hvilke sosiale problemer som møtte enkene etter avdøde bergmenn. 

Til å gi liv til disse menneskene møter vi i det første tablået, «Brødrene Bratteberg», Tommy Johansen og Thorbjørn Save. Mari Evjen Jørstad og Kenneth Flatin opptrer som forelsket par i «Kjærlighet på Løkka», mens Unni Imingen, Kari Anne Eig Akervold, Morten Løvdahl og Tommy Johansen belyser de sosiale forholdene i «Enkene på bergstaden». Arve Fretheim har stått for instruksjonen.

Tablåene blir bundet musikalsk sammen av «Toneslepe» som består av Toivo Skogheim og Anders Nilsson. I tillegg vil Bjørn Ivar Berg gi sine historiske kommentarer.
Tablåene ble første gang oppført i 2008 i samband med lanseringen av boka. Nå er det altså duket for et gjensyn med bergmannsslekten Bratteberg og Maren Stavlum.

Skuespillere: Tommy Johansen, Thorbjørn Save, Mari Evjen Jørstad, Kenneth Flatin, Unni Imingen, Kari Anne Eig Akervold og Morten Løvdahl
Historiske kommentarer: Bjørn Ivar Berg
Musikk: Toneslepe v/ Toivo Skogheim og Anders Nilsson
Instruktør: Arve Fretheim