Tix.no

  • Fra 18. september
  • Til 16. oktober
  • 16 datoer
Billettpris:kr 150 - 350
Forestillingsinfo

«Mysterier er blitt ei absurd, humoristisk, velspela og innsiktsfull framsyning, full av uventa vendingar og brot, og ei oppsetjing som sit i meg lenge etter teppefall. Dette var Knut Hamsun på syre.» - Amund Grimstad, anmelder Klassekampen (les hele anmeldelsen her) 

Av Knut Hamsun  

Dramatisert av Ole Johan Skjelbred 


Velkommen til en ny opplevelse av Hamsuns romanklassiker. I Kilden Teaters oppsetning av Mysterier møtes det absurde og humoristiske i en historie full av vendinger.

En dag stiger den gulkledde Johan Nilsen Nagel i land i en småby på Sørlandet - “en merkelig og eiendommelig sjarlatan som gjorde en masse påfallende ting og som forsvant igjen likeså plutselig som han var kommet”. Nagel blir venn med byens einstøing Minutten, og forelsker seg i den nyforlovede prestedatteren Dagny Kielland. Den tilreisende havner oppi en masse intriger og snur tilsynelatende småbyen på hodet, men etter hvert forandres bildet: Er det i virkeligheten småbyen som spiller med Nagel, og ikke omvendt?  

Mysterier kom ut i 1892 og er ansett som en av Hamsuns mest humoristiske romaner, men også den mest forvirrende. Mysterier er full av innfall, slapstick-humor, absurde konflikter og mislykka kjærlighetshistorier. Samtidig tegner romanen et hensynsløst portrett av den idylliske sørlandsbyen, hvor det pipler frem tegn på overgrep og brutalitet.  

Den mest kontroversielle skikkelsen i norsk litteraturhistorie – nobelprisvinneren i litteratur Knut Hamsun - går her nærmest amok med virkemidlene. I sitt myldrende og fantasirike språk skildrer forfatteren Nagels totale oppløsning. På liknende vis er selve romanen så full av sidesprang og irrganger at den nærmest oppløser seg selv.    

Kristiansanderne Ole Johan Skjelbred og Ane Ledang Aasheim har bak seg en rekke kritikerroste forestillinger på ulike scener i Norge. Med Mysterier er de, i likhet med skuespiller Henrik Rafaelsen og Khalid Mahamoud, tilbake i fødebyen og gjør sin første produksjon i Kilden teater og konserthus. Rollen som Nagel spilles av Olav Waastad som til vanlig er ansatt ved Nationaltheatret. Les mer om den kritikerroste sørlandstrioen Skjelbred, Aasheim og Rafaelsen sin debut i Kilden (fvn abo).  

Mysterier er en kaotisk roman om en grenseløst selvopptatt person. Eller: en grenseløst selvopptatt roman om en kaotisk person.    

Premiere: 4. september 2020.  

Vi gjør oppmerksom på at det benyttes scenerøyk, strobelys og vannbaserte e-sigarer i forestillingen. 


FØR- OG ETTERSNAKK I FORBINDELSE MED MYSTERIER

Sted: foajé nord.

4. september kl. 18.00: Førsnakk med teatersjef Valborg og amanuensis Oddbjørn Johannessen.
11. september kl. 21:45: "Basarfestival" i Kildens foajé med aktiviteter og et dypdykk i fenomenet "basar". 
18. september kl. 18.00: Førsnakk med regissør Ole Johan Skjelbred og intervjuer Kjetil Nordhus.
29. september kl. 18.00: Førsnakk med tema “Er det riktig av oss som kunstinstitusjon å sette opp Hamsuns tekster?”. Med Valborg Frøysnes og Endre Sannes Hadland.
2. oktober kl. 18.00: Førsnakk med tema "Fra Mysterier til Kunstsilo". Foredrag av kunsthistoriker Frida Forsgren.
6. oktober kl. 21.45: Ettersnakk med skuespiller Olav Waastad og intervjuer Ingrid Anthonsen.
9. oktober kl. 21.45: Ettersnakk med skuespiller Jenny Ellegård og Khalid Mahamoud og intervjuer Kjetil Nordhus.

*forbehold om endringer, oppdatert informasjon ligger til enhver tid på siden her. Det er egne arrangementssider til hver førsnakk på kilden.com

Les Teatersjef Valborg Frøysnes sin åpningstale til Ibsen- og Hamsundagene her. 

Smittevernregler i våre saler

For å ivareta smittevernreglene er antall plasser i salene redusert slik at det vil være en meter til neste person. I Teater- og operasalen, Intimsalen og Multisalen selges billettene unummerert. Du velger her selv sete når du kommer inn i salen. Det vil være både enkle og doble seter i salene. Dersom du skal sitte ved siden av en annen person må den andre være fra samme husstand eller tilsvarende nær kontakt. 

Multisalen: 90 av 220 seter benyttes - unummererte plasser 

 Les mer om våre smitteverntiltak her