Tix.no

  • Fra 04. september
  • Til 16. oktober
  • 25 datoer
Billettpris:kr 100 - 350
Forestillingsinfo

Av Knut Hamsun  

Dramatisert av Ole Johan Skjelbred  

 

Nå har du muligheten til å oppleve en romanklassiker i Kilden - Mysterier av Knut Hamsun.     

En dag stiger den gulkledde Johan Nilsen Nagel i land i en småby på Sørlandet - “en merkelig og eiendommelig sjarlatan som gjorde en masse påfallende ting og som forsvant igjen likeså plutselig som han var kommet”. Nagel blir venn med byens einstøing Minutten, og forelsker seg i den nyforlovede prestedatteren Dagny Kielland. Den tilreisende havner oppi en masse intriger og snur tilsynelatende småbyen på hodet, men etter hvert forandres bildet: Er det i virkeligheten småbyen som spiller med Nagel, og ikke omvendt?  

Mysterier kom ut i 1892 og er ansett som en av Hamsuns mest humoristiske romaner, men også den mest forvirrende. Mysterier er full av innfall, slapstick-humor, absurde konflikter og mislykka kjærlighetshistorier. Samtidig tegner romanen et hensynsløst portrett av den idylliske sørlandsbyen, hvor det pipler frem tegn på overgrep og brutalitet.  

Den mest kontroversielle skikkelsen i norsk litteraturhistorie – nobelprisvinneren i litteratur Knut Hamsun - går her nærmest amok med virkemidlene. I sitt myldrende og fantasirike språk skildrer forfatteren Nagels totale oppløsning. På liknende vis er selve romanen så full av sidesprang og irrganger at den nærmest oppløser seg selv.    

Kristiansanderne Ole Johan Skjelbred og Ane Ledang Aasheim har bak seg en rekke kritikerroste forestillinger på ulike scener i Norge. Med Mysterier er de, i likhet med skuespiller Henrik Rafaelsen, tilbake i fødebyen og gjør sin første produksjon i Kilden teater og konserthus.    

Mysterier er en kaotisk roman om en grenseløst selvopptatt person. Eller: en grenseløst selvopptatt roman om en kaotisk person.    


Premiere: 4. september 2020