Tix.no

Event info
Aagard-Nilsen: Bestillingsverk for brassband og orkester – urfremføring 
Hyldgaard: Concerto Borealis 
Elgar: Enigmavariasjoner

Christian Vasquez, dirigent
Stefan Schulz, basstrombone
Medvirkende: Stavanger brassband

2018 er blinket ut som musikkorpsenes år, i forbindelse med Norges Musikkorps Forbund (NMF) sitt 100-årsjubileum. NMF er en av landets største kulturorganisasjoner, med nesten 60.000 musikanter og over 1600 korps i medlemsmassen.

Spillende korps skilles gjerne i to hovedtyper: de store janitsjarkorpsene med messing, treblås, saksofoner og slagverk finner man gjerne i større byer. De mindre brassbandene med messinginstrumenter og slagverk står spesielt sterkt her på Vestlandet, fordi Rogaland og Hordaland har mange små lokalsamfunn, og fordi det alltid har vært nære relasjoner mellom Vest-Norge og England, der brassbandmusikk har rike tradisjoner i arbeiderbevegelsen. Dirigent og komponist Torstein Aagaard-Nilsen har skrevet en lang rekke verk for korps og orkestre. Denne kvelden får vi premiere på intet ringere enn en konsert for brassband og symfoniorkester, med Stavanger Symfoniorkester i samspill med et av Norges (og Europas!) fineste korps: Stavanger brassband.  
 
Det blir mer messingmusikk etter denne urframføringen, med det eldste instrumentet i messingrekka: Trombonen har eksistert nært sin nåværende form siden 1500-tallet. Søren Hyldgaards Concerto Borealis for basstrombone og orkester byr på alt fra virtuose passasjer til vakre, sangbare partier som bringer fram hele spekteret en moderne konserttrombone har til rådighet.
 
Og når vi allerede har vært innom det britiske, passer det fint å avslutte kvelden med erkebriten Edward William Elgar sine Enigmavariasjoner. Verket består av et vakkert tema og fjorten variasjoner (blant annet den vakre satsen Nimrod, som ble spilt under prinsesse Dianas begravelse). Variasjonene er karakterportretter av mennesker som stod Elgar nær. En mystisk gåte var ifølge Elgar gjemt dypere inni verket; det skal være snakk om et hemmelig, underliggende tema. Ingen har så langt funnet det, og det samme kan det kanskje være, for dette er praktfull musikk, med eller uten innebygde mysterier.