Tix.no

Forestillingsinfo

Paolo Oreni med live orgelmusikk til ikonisk vampyrfilm.

Med dette verket fra 1922 skapte F.W.Murnau den første filmversjon av historien om grev Dracula. Riktignok med visse endringer i forhold til Bram Stokers roman, for filmselskapet oppnådde nemlig ikke å få rettighetene. Filmen etablerer mange av de trekkene vi er blitt vant til å forbinde med vampyrer: vampyrens blodtørst, sollysets makt til å ødelegge ham, samt vampyrismen som en metafor for seksualitet og menneskefiendtlighet.

Max Schreck spiller rollen som Grev Orlok, og hans tolkning er gått over i historien som uovertruffen. Murnaus utsøkte filming av natur og hans valg av spesielle bygninger har også vært med på å definere denne filmens særpreg og kvalitet. Da filmen kom til Norge i 1922 ble den først forbudt.

Den unge italienske organisten Paolo Oreni har gjort en rask internasjonal karriere og gir et hundretalls konserter i året, med improvisasjoner og orgelrepertoar fra barokk til nåtid. Han studerte i Luxemburg og i Paris under Jean Guillou. Han gleder seg til å vise hva orgelet kan fremskaffe av grøss og gru.

Arrangør: Stavanger konserthus