Tix.no

Forestillingsinfo

Anne Franks søsken er en forestilling om et Europa i endring.

FNs nyeste rapport slår fast at 65 millioner mennesker er blitt tvunget til å forlate sine hjem. Flyktningebølgen vi er vitne til, bringer frem det verste og det beste i oss. Kommentarfelt på nettet fylles med hat og kjærlighet. Forståelse og frykt. Frontene bli steilere. Medmenneskeligheten mindre.

Med Anne Franks søsken ønsker vi å gjøre flyktningetall om til ansikter, bringe kommentarfeltene opp på scenen, og holde et speil opp mot alle oss som tillater historien å gjenta seg.

Historien vår begynner i 2010. Ungjenta Jamilah er født i Norge og tror hun er norsk. På skolen har hun fått hovedrollen i Anne Franks dagbok. Natten før premieren våkner hun av at det dundrer på døren. Politiet er kommet for å hente henne og moren.

I samme øyeblikk som den arabiske våren slår knopper, lander Jamilah i Syria. Gjennom øynene til en 12-åring, følger vi utviklingen fra håp til desperasjon. Seks år senere går Jamilah og moren om bord i en båt de håper skal føre dem tilbake til tryggheten de opplevde i Norge. Plutselig er Jamilah blitt en del av flyktningstrømmen mot Europa.

Når Jamilah møter oss, er det som en kvinne som har lært at det finnes et «oss» og et «dem». Selv befinner hun seg midt i mellom. Hun utfordrer oss på hvorfor vi mener en gruppe mennesker skal akseptere et liv vi selv aldri ville funnet oss i.

Birgit Amalie Nilssen (manus) og Laura Christina Brøvig Vallenes (regi) har jobbet med koblingene mellom Anne Franks Dagbok og dagens flyktningsituasjon. 15 flyktninger fra Syria, Eritrea, Sudan, Afghanistan, Irak, Libanon og Kurdistan har bidratt i manusarbeidet. Det samme har representanter fra Odins soldater. Flere av flyktningene medvirker selv på scenen.

Forestillingslengde: 1 time 15 minutter (ingen pause).

På scenen
Sarah MacDonald Berge, Ahmad Radwan Alkeder, Hege O. Enger, Mona Ayash Hassan, Abdullah Mahmoud Jaber, Roger O. Paulsen, Taha Mohsen, Christian Hestø og Karin Stautland

Team
Regi/visuelt konsept: Laura Christina Brøvig Vallenes. Manus: Birgit Amalie Nilssen. Lysdesign: Markus T. Fadum. Lyddesign: Anders Hardeland og Leon Muraglia. Videoprojeksjon: Josh Griffin.

Produsert av Kilden Teater og Konserthus.

Forestillingen er en del av Kildens dialogarbeid og er skapt i samarbeid Kongsgård Skolesenters introduksjonsprogram for flyktninger og Plattform - Norsk Institutt for forebygging av radikalisering og voldelig ekstremisme.