Tix.no

Forestillingsinfo

– Nazismen stikker sitt stygge ansikt opp overalt i forskjellige forkledninger, internett gjør det mulig å spre løgnpropaganda verden over. Jeg tror ikke historien om hva nazisme kan føre til kan fortelles for ofte, skriver Bente Børsum. Dette er historien om hennes mor.

Bente Børsum om monologen om hennes mor

Dette er en historie om moren min, og den er slik:

Før krigen levde moren min et ubekymret liv som hjemmeværende, godt gift frue på Oslos beste vestkant, to barn, hjelp i huset, egen bil og smarte klær i skapet.

Da krigen brøt ut ble hun nærmest tilfeldig dradd inn i motstandsbevegelsen, eventyrlyst sikkert, og spenning, men etterhvert ble det alvor, hun ble arrestert, torturert under forhør, satt på isolat på Grini, for så å bli sendt til kvinneleiren Ravensbrück i Tyskland. Dette oppholdet skulle prege resten av hennes eksepsjonelle livsløp.

Da mor kom hjem igjen etter krigen, reddet av De Hvite Bussene fra Svensk Røde Kors,begynte hun umiddelbart å skrive ut av seg alt hun hadde vært gjennom. Det ble til boken "Fange i Ravensbrück", som danner hovedgrunnlaget for teksten til denne monologen, stramt og strukturert dramatisert av Anne-Karen Hytten.

Men hun greide ikke vende tilbake til en beskyttet tilværelse med pels og bil. Hun forlot familien, ofret mann og barn, og viet resten av livet sitt til kamp mot urettferdighet og vold. Hun satte mennesket i sentrum, ingen gikk forgjeves til henne for å få hjelp.

Men denne historien handler ikke bare om grusomhetene i en tysk konsentrasjonsleir, om fornedrelsen, skammen og skyldfølelsen blant fangene, men også om glimt av medmenneskelighet, humor, samhold og håp. Det handler om et menneske som etter å ha gjennomlevd flere år i helvete, ikke blir knekket, men tvert imot blir en sterk og samfunnsengasjert kvinne, med styrke til å hjelpe andre. Det handler om menneskelig utholdenhet, offervilje, forsakelse og savn, om hvordan man kan leve under forvandlingens lov og vende forbannelse til velsignelse.

Og det er historien om et redd barn som blir forlatt av mor, først i flere år under krigen, og så på nytt etter krigen.

Det er historien om en usedvanlig mor, et usedvanlig mor/datter forhold, en historie som utfordrer konvensjonene og lover håp.

Og den er et vesentlig vitnesbyrd fra en krig som for de fleste er blitt historie. Og det handler om en kvinne som var i motstandsbevegelsen, noe vi sjelden hører om. Og hun tilhører en generasjon som nå dør ut og ikke lenger kan fortelle selv.

Nazismen stikker sitt stygge ansikt opp overalt i forskjellige forkledninger, internett gjør det mulig å spre løgnpropaganda verden over. Jeg tror ikke historien om hva nazisme kan føre til kan fortelles for ofte.

Peer Gynt, unummererte plasser